Kışın Motosiklet Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

02-12-2021 15:42
Kışın Motosiklet Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kışın Motosiklet Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler


Motosiklet kullanmak, motosiklet sevenler için eşi benzeri olmayan bir heyecana uzanmak ve sınırsız bir özgürlüğe erişmek gibidir.. Ancak tabii ki; motosiklet kullanmanın da belli başlı problemleri vardır. Bunlardan biri kışın motosiklet kullanmaktır. Hava sıcaklıklarının düşmesinin akabinde ıslak ve buzlu yollar ve çukurlara dolan sular trafikte başımıza bela açabilecek unsurlardır. Taşıt trafiği, kış hava şartlarında daha zorlu ve risklidir. Özellikle iki tekerli taşıt sahipleri yolda kontrol ve alınması gereken tedbirler açısından daha sıkı olmak durumundadır. Fakat bu kesinlikle kışın motosiklet kullanılamayacağı anlamına gelmez. Bu yüzden sizler için kış mevsiminde motosiklet kullanırken dikkat etmeniz gereken önemli noktalardan bahsedeceğiz.

Kışın Motor Sürerken Giyilen Kıyafetler Hakkında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Öncelikle muhakkak olarak kışın motosiklet kullanırken hava şartlarından etkilenmemek için kışlık motosiklet montu, pantolonu, eldiveni ve botları gibi kışlık motor ekipmanlarına sahip olmak gerekmektedir. Ancak bu hava koşullarında dirseklik, boyunluk, maske, yağmurluk gibi diğer gerekli aksesuarları bulundurmanız önemlidir.

Kıyafetlerinizin öncelikle soğuk havada motor sürerken sizi sıcak tutması gerekmektedir. Özellikle montlarınızın ısıtmalı olması, ekipmanlarınızın kışa uyumlu olması, tulumlarınızın yalıtımlı olması, giysilerinizi termalli ve ürünlerinizi su geçirmez olması gerekmektedir. Yağışlı havada su geçirmez ve soğuk havada mutlaka sıcak tutarlar. Fakat diğer önemli husus ise kıyafet ve ekipmanlarınızın ince olmasıdır. Motosiklet üstündeki reflekslerinizi kısıtlayacak ve hareket etmenizi ağırlaştıracak motosiklet aksesuarları, sürüş esnasında motosiklet kontrolünüzü azaltacaktır.

Bazı konularda ise kıyafetler yeterli korumayı veremeyebilmektedir. Örnek olarak motosiklet eldivenleri uzun bir yolculuk yaptığınız sıralarda yeterli korumayı vermeyebilir. Bu yüzden, motosiklet eldiveninin yetersiz kaldığı yerde elcik ısıtmalarınız devreye girebilir. Elcik ısıtmalar, böylece ellerinizi daima sıcak tutar ve ellerinizin soğuktan hissizleşmesini engeller.

Bunun akabinde ise; soğuk havalarda vücudumuzdaki kan, boynumuzdaki atardamarlardan geçince fazla ısı kaybettiğinden beyne giderken miktarında azalma gösterir. Beyne giden kan miktarının azalması, karar verme ve düşünme yetimizin düşmesine ve konsantrasyon eksikliğine neden olur. Bunun sonucunda ise sürüş anında yanlış kararlar alınabilir ve böylece kazalar meydana gelebilir. Bu tür sorunları giderebilmek için mutlaka yolculuk sırasında molalar verip vücut ısınızı dengeleyecek egzersizler yapabilirsiniz. Egzersiz dışında ise mola verdiğiniz sırada, tükettiğiniz sıcak gıdalarda vücuda eşit seviyede dağılacak şekilde kan gitmesine yardımcı olacaktır.

Kışın Motor Kullanımı


Kışın Motor Sürerken Dikkat Etmeniz Gereken Teknik Bilgiler

Kışın çalışan motosikletler, olması gerekenden daha fazla güç kullanır. Bundan ötürü kış mevsiminden önce motosiklet bakımlarının mutlaka yapılması gerekmektedir. Kış bakımı yapıldığında: hava ve yağ filtreleri bakımı, radyatör bakımı gibi bakımların yapılması gerekecektir. Yağlara değinmişken; kışın motor sürerken, kışa uyumlu yağ seçimi motorun eskimemesi açısından mutlaktır. Bu yüzden kış mevsimine uyumlu yağları tercih edebilirsiniz.

Fren balatalarının, disklerinin ve hidroliklerin bakımlarının yapılması çok önemlidir. Motosiklet frenlerinin kışın çok fazla kullanımdan yıprandığı ve bu yüzden kışları birden fazla bakım yapılabileceği olasılığı unutulmadan yaptırılmalıdır.

Kış aylarında yolda kalmamak için yanınızda muhakkak akü şarjı için takviye kablosu ve lastik onarıcı kitlerinden bulundurmanız gerekmektedir. Aynı zamanda yolda kalma durumu oluşması durumunda mutlaka ip bulundurun ki; motorunuz daha rahat bir biçimde çekilebilsin. Unutmadan: kış aylarında motosikleti çekmek çok zordur ve ekstra bir dikkat gerektirir.

Motosikletlerinizde orta sehpa bulundurmanız önemlidir; fakat kullanılmıyorsa tekerler direkt yere temas eder. Bu sonuç ise, motosikletlerin yere temasından kaynaklanan hava basıncı kullanımından ötürü hava basıncı kontrolü yaptırmanızı öneririz. Tekerler açısından ise lastiklerin bakımının yapılması, hatta lastikler çatlak olursa yola çıkılmaması gerekir. Zira aksi durum gerçekleştiğinde ise çatlak lastikler motorun dengesini alt üst eder ve bu durum kazayı kaçınılmaz kılar.

Yolculuk sırasında gaz ayarınızın dengeli ve iyi olması gerekmektedir. Aksine, kaza olmaması bir mucizedir. Motosiklet deneyiminiz yok veya az ise, kışın motosikletle sürüş yapmayınız. Aynı zamanda; henüz alışamadığınız ve gaz ayarını kaçırdığınız motoru, gerekirse kış aylarında kullanmamanız veya minimum düzeyde kullanmanızı tavsiye ederiz. Trafikte motorunuzu kullanırken, aracınızın fren mesafesini arttırın. Hava şartlarının etkisiyle buzlu ve ıslak yollar frenlemeyi geciktirebilir ve kazayı mutlak hale getirebilir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.